Przepływomierz E46 M3 jakie poprawne wartości?
- --==maly==----
- Auto: M3 F80 17"
Przepływomierz E46 M3 jakie poprawne wartości?
Jak w temacie wie ktoś może jakie poprawne wartości powinien pokazywać w 100% sprawny przepływomierz M3 e46??
Auto jedzie super i moim zdaniem poprawnie ale to jest jedyny element, którego nie jestem pewny i myślałem o zmianie profilaktycznie na nowy jednak jak można sprawdzić i nie wymieniać na darmo to może warto.
Nowe mam cewki,świece, wszystkie filtry w tym paliwa,sprawdzone ciśnienie paliwa, ustawione zawory i vanosy, katalizatory wymienione na takie z małym przebiegiem, sondy w 100% sprawne, pewnie jeszcze coś pominąłem co wymieniłem na komputerze oczywiście zero błędów więc ostatnie czego nie jestem pewny to przepływka. Tak jak pisałem auto jedzie w 100% super ale lubię być pewny i wiele z w/w rzeczy wymieniłem/zrobiłem profilaktycznie. Poprzednie M3 miało 150-160tyś i ori przepływomierz a moc wyszła ok na hamowni 345KM. Obecne ma 140tyś i również ori przepływke i tak nie wiem czy kombinować czy dać sobie spokój. Chciałem wybrać się na hamownie i właśnie chciał bym przedtem sprawdzić lub wymienić przepływkę dla pewności.
Będę wdzięczny za wskazówki jak go sprawdzić.
Auto jedzie super i moim zdaniem poprawnie ale to jest jedyny element, którego nie jestem pewny i myślałem o zmianie profilaktycznie na nowy jednak jak można sprawdzić i nie wymieniać na darmo to może warto.
Nowe mam cewki,świece, wszystkie filtry w tym paliwa,sprawdzone ciśnienie paliwa, ustawione zawory i vanosy, katalizatory wymienione na takie z małym przebiegiem, sondy w 100% sprawne, pewnie jeszcze coś pominąłem co wymieniłem na komputerze oczywiście zero błędów więc ostatnie czego nie jestem pewny to przepływka. Tak jak pisałem auto jedzie w 100% super ale lubię być pewny i wiele z w/w rzeczy wymieniłem/zrobiłem profilaktycznie. Poprzednie M3 miało 150-160tyś i ori przepływomierz a moc wyszła ok na hamowni 345KM. Obecne ma 140tyś i również ori przepływke i tak nie wiem czy kombinować czy dać sobie spokój. Chciałem wybrać się na hamownie i właśnie chciał bym przedtem sprawdzić lub wymienić przepływkę dla pewności.
Będę wdzięczny za wskazówki jak go sprawdzić.
Re: Przepływomierz E46 M3 jakie poprawne wartości?
Inpa, WOT, wyliczone<>aktualne, jak się pokrywa to jest OK!
Mógłbyś wyjaśnić?rypik pisze:wyliczone<>aktualne
Aktualne - zmierzone przez przepływomierz.
Wyliczone - wyliczone przez DME, że tyle powinno być.
Jeżeli przepływomierz podaje 3 a DME pokazuje, że wyliczone dla danego uchylenia przepustnicy będzie 5, to utnie paliwo do tych 3. Wiemy, że przepływka jest brudna/zaolejona/zepsuta.
Oczywiście pomiar na biegu 3/4 WOT, nie na biegu jałowym bo nic się nie dowiemy
Natomiast z doświadczenia, taki pomiar nie pokaże jednej rzeczy - są przepływki, nie wiem zepsute/zużyte jak to nazwać, które bardzo wolno albo zbyt wolno reagują na przepływ powietrza. Jeżeli jedziemy ze stałą prędkością i klepniemy prawym to nie zbiera się tak dziarsko jak trzeba, taki jest efekt. Ale to sądze, każdy wyczuje.
* 3/5 wartości oderwane od czegokolwiek, żeby uprościć wyjaśnienie.
Wyliczone - wyliczone przez DME, że tyle powinno być.
Jeżeli przepływomierz podaje 3 a DME pokazuje, że wyliczone dla danego uchylenia przepustnicy będzie 5, to utnie paliwo do tych 3. Wiemy, że przepływka jest brudna/zaolejona/zepsuta.
Oczywiście pomiar na biegu 3/4 WOT, nie na biegu jałowym bo nic się nie dowiemy

Natomiast z doświadczenia, taki pomiar nie pokaże jednej rzeczy - są przepływki, nie wiem zepsute/zużyte jak to nazwać, które bardzo wolno albo zbyt wolno reagują na przepływ powietrza. Jeżeli jedziemy ze stałą prędkością i klepniemy prawym to nie zbiera się tak dziarsko jak trzeba, taki jest efekt. Ale to sądze, każdy wyczuje.
* 3/5 wartości oderwane od czegokolwiek, żeby uprościć wyjaśnienie.
- --==maly==----
Ok czyli Inpa powinna pokazać WOT i trzeba porównać z odczytem??
Tylko coś mi się zdaje,że inpa nie podaje WOT dla M3 ale upewnię się w tygodniu bo chyba nie dla wszystkich silników ma odpowiednie dane.
Tylko coś mi się zdaje,że inpa nie podaje WOT dla M3 ale upewnię się w tygodniu bo chyba nie dla wszystkich silników ma odpowiednie dane.
--==maly==----, jak będzie w 100% sprawna to sprawdź którymś testem spalanie na godzinę, żeby innym było łatwiej sprawdzać 

Spróbuję znaleźć jakieś zaprzyjaźnione E46, sprawdzę i dam znać gdzie tego/czego szukać.--==maly==---- pisze:Ok czyli Inpa powinna pokazać WOT i trzeba porównać z odczytem??
rypik, ja się z chęcią poświęcę 

- --==maly==----
Tylko Ty kostek nie wiesz czy masz sprawny 
Jeżeli Rypik coś działasz będę wdzięczny.

Jeżeli Rypik coś działasz będę wdzięczny.
Z tego co rypik pisze to nie ma znaczenia, czy mam sprawny czy nie. Chodzi tylko o to żeby zobaczył gdzie dokładnie są te opcje. A ja się poświęcę przy okazji sprawdzając sobie przepływkę 

ruszyliscie cos z tym przeplywomierzem??
Rypik nie odpowiedział na moją propozycję, więc nic się nie zmieniło.
kostek jak pogoda umożliwi WOT na 3 albo 4 biegu to daj znak. to chwila. no o ile masz sprawny, ale jakaś referencja będzie.
Szkoda że się wtedy nie odezwałeś. Tył jest tak niestabilny że szczerze bałbym się o tej porze roku. Na wiosnę ją naprawiam, ale wówczas też wywalam przepływkę.
Nie bądź miętkikostek_ja pisze:Tył jest tak niestabilny że szczerze bałbym się o tej porze roku.

No Fear - No Fun!